Orthopedische klachten

lienOrthopedische revalidatie is enerzijds geschikt voor patiënten die een orthopedische ingreep hebben ondergaan, anderzijds zijn deze behandelingen gericht op een conservatief (niet operatief) genezingsproces voor diverse klachten.

Orthopedische ingrepen is de verzamelnaam voor verschillende operaties. Hieronder vallen totale of gedeeltelijke protheses (heupprothese, knieprothese, schouderprothese,…). Onder andere ook schouder-, elleboog-, pols-, heup-, knie- en enkeloperaties en alle andere arthroscopische ingrepen (vb. bij een meniscusletsel, voorste kruisbandletsel, een scheur in een pees ter hoogte van de schouder).

Het optimaal herstellen van dergelijke ingreep wordt voornamelijk bepaald door de revalidatie.

De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door een specialist of huisarts. Indien u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode de mobiliteit en stabiliteit op een verantwoorde manier te herwinnen. De therapie heeft als doel de mobiliteit van het gewricht (knie, heup, rug, schouder, enkel, elleboog, …) te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, de coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken.

Een goede begeleiding en functionele oefentherapie zijn essentieel in dit verhaal. Functionele oefentherapie zal ervoor zorgen dat de belastbaarheid van het lichaam verhoogd wordt . Initieel wordt er gewerkt naar pijnstilling, mobiliteitswinst en ontzwelling van de aangedane structuur. Geleidelijk wordt er stabilisatie-, evenwichts- en krachttraining ingevoegd om uw oude niveau terug te bereiken. Zo is het mogelijk om de gewenste activiteiten voor de werksituatie, het sporten en de dagdagelijkse activiteiten zonder problemen te hernemen. Orthopedische revalidatie is eveneens geschikt ter behandeling van specifieke klachten zoals: frozen shoulder, tenniselleboog, golferselleboog, carpaaltunnelsyndroom, inversietrauma, impingementsyndroom, gewrichtsbandletsels of eender welk ander letsel aan pezen ligamenten of spieren, ...

Belangrijk te vermelden is dat ALLE aangeboden therapieen BINNEN de pijngrens worden gegeven !!